21:15
22 Eylül 2024
BAE, Mısır Limanlarındaki Etkinliğini Artırıyor
Yazar: Eda GEDİKOĞLU
03 Jul 2025
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır’ın denizcilik ve lojistik sektöründeki hâkimiyetini yeni anlaşmalarla pekiştiriyor. Son olarak AD Ports, Süveyş Kanalı’nın kuzey ucunda yer alan Doğu Port Said Endüstri ve Lojistik Bölgesi için 50 yıllık bir anlaşmaya imza attı.
Abu Dabi merkezli AD Ports ve Dubai merkezli DP World ile yapılan son dönemdeki uzun vadeli anlaşmalar, Mısır’ın başlıca limanları ve lojistik merkezlerinden elde edilen gelirlerin önümüzdeki on yıllar boyunca büyük ölçüde Emirliklerin kontrolüne geçmesini sağladı. Bu anlaşmalar, doğrudan sermaye yatırımları ve peşin ödemeler karşılığında gerçekleşiyor.
Bu kapsamda AD Ports, bölgede yeni bir yük ve kruvaziyer limanı inşa edip işletecek. Daha önce de AD Ports, Safaga Limanı’nda çok amaçlı bir liman için 30 yıllık, Batı Port Said ve El Ariş’teki iki çimento terminali içinse 15 yıllık işletme hakları almıştı. Ayrıca Kızıldeniz kıyısında yer alan Hurghada ve Şarm El Şeyh’te iki yeni kruvaziyer terminali planlanıyor. İskenderiye Limanı’nda ise entegre bir lojistik park inşası devam ediyor.
DP World’den Sokhna ve Serbest Ticaret Bölgesi Yatırımı
Dubai merkezli DP World ise 2022’de, Kızıldeniz’in kuzey ucundaki Sokhna Limanı için benzer bir anlaşma imzalamıştı. 80 milyon dolarlık ilk yatırımla kurulan lojistik parkın ardından, sıvı yük terminali, şeker rafinerisi, hayvancılık tesisi ve uzmanlaşmış depo alanlarını içeren ikinci bir rıhtım inşa ediliyor. Bu tesisler, limana yakın bir sanayi bölgesi ile entegre şekilde çalışacak. DP World ayrıca 2024 sonunda, Mısır’ın Yeni İdari Başkentinde bir serbest ticaret bölgesi kurmak üzere mutabakat zaptı imzaladı.
AD Ports’un Abu Dabi hükümetine ve DP World’ün Dubai hükümetine ait olması nedeniyle, BAE devlet kuruluşları, Mısır’ın lojistik altyapısında uzun vadeli bir kontrol kurmuş durumda. Bu durum, BAE’nin Körfez’den Bab el-Mendeb Boğazı üzerinden Akdeniz’e uzanan ticaret koridorlarında söz sahibi olma stratejisinin bir parçası. Emirlikler, bu güzergâhlarda sadece ticari değil, askeri varlık da oluşturdu. Socotra, Perim ve Asmara gibi stratejik noktalarda hava üsleri kurdu, kıyı bölgelerinde etkili olan hükümetler ve milislerle askeri iş birlikleri yaptı. Ticari alanda ise, DP World bugün dünya konteyner kapasitesinin yaklaşık %10’unu yönetiyor ve 34 ülkede faaliyet gösteriyor.
BAE
Mısır
Popüler İçerikler
Bültene Kaydol
Gelişmelerden haberdar ol
İlgili İçerikler
MIHO Tersanesi Yenilenebilir Enerji Kullanımına Geçiyor
Tsuneishi Grubu’nun iştiraki olan Japonya’nın MIHO Tersanesi, üretim fabrikaları ve çalışan yatakhaneleri de dahil olmak üzere tüm tesislerinde hidroelektrik enerjiden elde edilen %100 yenilenebilir elektriğe geçişi tamamladı.
Yazar: Eda GEDİKOĞLU
03 Jul 2025
Port of Duqm’a 550 Milyon Dolarlık Dev Yatırım: Yeşil Hidrojen ve Çelik Üretimi için Yeni Bir Merkez Doğuyor
Umman’ın güneydoğusunda, Umman Denizi kıyısında stratejik bir konuma sahip olan Duqm Limanı, 550 milyon dolarlık dev bir genişleme projesiyle bölgenin önemli lojistik ve endüstriyel merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Projeye, devlet iştiraki olan Port of Duqm Company, Belçikalı DEME Group ve Antwerp Limanı’nın yanı sıra, İngiliz-Bahreyn ortaklığı olan Investcorp Aberdeen Infrastructure Partners da dahil oldu.
Yazar: Eda GEDİKOĞLU
03 Jul 2025
CMA CGM, NIKE ile Vietnam’da İlk %100 Elektrikli Nehir Barcını Hizmete Alıyor
Dünyanın önde gelen denizcilik, kara, hava taşımacılığı ve lojistik çözüm sağlayıcılarından biri olan CMA CGM, Güneydoğu Asya’daki nehir taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasına yönelik büyük bir adım attı: Vietnam’da ilk %100 elektrikli konteyner barcının hayata geçirildiğini ve Ho Chi Minh City yakınlarındaki ülkenin ana konteyner limanı olan Cai Mep Limanı'nda güneş enerjili bir şarj istasyonu kurulduğunu duyurdu.
Yazar: Eda GEDİKOĞLU
03 Jul 2025