21:15
22 Eylül 2024
Kızıldeniz’de Ateşkes Umudu: ABD ve Husiler Saldırıları Durdurdu, Ancak Risk Sürüyor
Yazar: Eda GEDİKOĞLU
09 May 2025
ABD ve Yemen’deki Husi güçleri arasında, Umman’ın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes kapsamında taraflar saldırılarını durdurma kararı aldı.
ABD ve Yemen’deki Husi güçleri arasında, Umman’ın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes kapsamında taraflar saldırılarını durdurma kararı aldı. Anlaşma uyarınca, ABD 15 Mart’ta başlattığı Yemen’deki Husi hedeflerine yönelik hava operasyonlarını askıya alırken, Husiler de Kasım 2023’ten bu yana özellikle ABD deniz unsurlarına odaklanan Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb Boğazı’ndaki ticari gemilere yönelik saldırılarını durdurduğunu açıkladı.
Deniz güvenliği alanında faaliyet gösteren Dryad Global’in sözcüsü, gelişmeyi "olumlu bir diplomatik adım" olarak değerlendirirken, bölgede güvenli ve istikrarlı deniz taşımacılığı koşullarının henüz sağlanmadığını vurguladı. Sözcü, “Bu duyuru henüz bölgesel risk duruşumuzda önemli bir değişikliği haklı çıkarmıyor,” dedi.
Londra merkezli Ortak Savaş Komitesi, Husilerden gelen son saldırıların durmasına rağmen Kızıldeniz’i hâlâ yüksek riskli bölge olarak sınıflandırmaya devam ediyor. Bu nedenle, gemi sigortacıları da savaş riski derecelendirmelerini kaldırmış değil. Uzmanlara göre, bu derecelendirmelerin değiştirilmesi, Süveyş Kanalı üzerinden geçişin yeniden güvenli hale gelmesi için kritik öneme sahip.
Ateşkesin kalıcı olup olmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Daha önce İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkesin ardından Husiler, uluslararası nakliyeye yönelik eylemlerini durdurmuş ve Kasım 2023'ten beri rehin tuttukları Galaxy Leader mürettebatını serbest bırakmıştı. Ancak anlaşmanın bozulmasının ardından Husiler, İsrail bağlantılı gemilere yönelik tehditlerini yinelemişti.
Dryad Global, Husilerin bu yeni ateşkesin İsrail’e karşı yürütülen operasyonları kapsamadığını açıkça ifade ettiğini belirtti. Bu durum, özellikle İsrail veya müttefikleriyle bağlantılı ticari gemiler için bölgedeki tehdit seviyesinin yüksek kalmasına neden oluyor.
Kızıldeniz'in hâlen yüksek riskli bir bölge olarak değerlendirilmesi, bazı nakliye şirketleri açısından avantaj da sağlayabiliyor. Ümit Burnu üzerinden yapılan yönlendirmeler, aşırı yeni gemi inşalarını emerek navlun fiyatlarını pandemi sonrası en yüksek seviyelere taşıdı.
Xeneta Baş Analisti Peter Sand, “2025 yılında okyanus konteyner taşımacılığını etkileyecek jeopolitik faktörler arasında Kızıldeniz’deki kriz en uzun gölgeyi oluşturuyor. Bölgeye olası bir geri dönüş, navlun oranlarında dramatik bir çöküşü beraberinde getirebilir,” uyarısında bulundu.
Husilerin 2024'te Sounion tankerine saldırısı
Delta Tanker
ABD
HUSİ
Bültene Kaydol
Gelişmelerden haberdar ol
İlgili İçerikler
BYD’nin 7 Bin Araç Taşıyan Dev Gemisi Türkiye’de
Türkiye'de Model Yelpazesi Genişliyor
Yazar: Eda GEDİKOĞLU
09 May 2025
IMO’dan Denizcilerin Haklarını Güvence Altına Alan Yeni Rehber İlkeler
Terk Edilen Denizcilere Yönelik Önlemler
Yazar: Eda GEDİKOĞLU
09 May 2025
Marport’tan İlk Sürdürülebilirlik Raporu: Karbon Nötr Liman Hedefine Güçlü Adımlar
Enerji Verimliliği ve Atık Yönetiminde Öne Çıkan Uygulamalar
Yazar: Eda GEDİKOĞLU
09 May 2025